Storyline: Marknaden (Lärar-Ninni)

Första skolveckan rullar på i ett hisnande tempo. Det är ju snart helg, för guds skull! Att tiden går så snabbt kan ha att göra med vårt roliga och väldigt lärorika storylineprojekt. Vi ligger inte på latsidan på Klämman kan jag lova.

Anna2 och jag har tagit en färdig storyline och planerat om den så att det passar oss bättre. Den går ut på att planera och bygga en marknad i Mantorp med lokalt producerade produkter.

Det finns två huvudsakliga anledningar till varför jag tycker att Storyline är ett sånt bra arbetssätt.
Det första är sättet man arbetar på med nyckelfrågorna. Frågorna är öppna, det finns inga rätt eller fel och de inbjuder till suveräna diskussioner. Så gör man förvisso även i andra ämnen men det är lättare att engagera eleverna här.
Det andra är så klart att det blir ett sånt tydligt resultat för eleverna. De har skapat något som de kan vara stolta över.
Sen är det ju också bra att man kan få in precis alla av de vanliga skolämnena i projektet.

Igår byggde vi marknadsstånden. Efter alla diskussioner om vilka stånd vi skulle ha blev det ca två timmar över till skapande. Så här mycket hinner man då!


Varje grupp hade tillgång till en skokartong och det här pysslet.

Så här blev det färdiga resultatet.


Blommor, Honung, Glas, Kläder och spel.


Mat & Glass och Spel & Skoj. Och så är det tydligen rea på glas längre bort på gatan.


En klapp- och kel-hörna för barnen. Här kan man även köpa smådjur.


Kulglass eller mjukglass?


Vackra blombuketter från Viby.


Mantorps Glasbruk rear ut vaser och skålar.


Sockervadd är ett måste när man är på marknad.

Det är otroligt hur påhittiga eleverna är. Det blir såklart lite rörigt när 45 stycken 11-åringar ska trängas i ett rum bland allt det här pyssliga, men stundtals blir det väldigt tyst. Så häftigt! De går in i sitt skapande med liv och lust OCH koncentration.

Idag har de tillverkat sina karaktärer och hittat på deras personligheter.
Imorgon när de kommer till klassrummet kommer de att höra ljudet av motorsågar...



Ett nytt marknadsstånd har flyttat in under natten. Märtas Motorsågar har placerats mitt i marknaden och det låter så högt att ingen borde vilja gå i närheten. Hur ska man lösa detta? Kommer motorsågarna att få vara kvar? Hur känner karaktärerna inför detta intrång? Hur gör man en sån här situation och vem bestämmer egentligen på en marknad? Och vad ska marknaden egentligen heta? Dessutom sägs det att CNN ska komma med ett kamerateam och intervjua samtliga marknadsstånds ägare...

Fortsättning följer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback